ЗДО №1, Сквирський ЗДО №1 ”Світанок”, Сквира
Київська область, Білоцерківський район

Державна комісія з питань техногенно-екологічної системи інформує...

Обережено! Ботулізм!

Ботулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає 20%.
           Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Сам токсин стійкий до температури. Спори ботулізму гинуть тільки при досягненні температури 120 і більше градусів . Оптимальна температура для утворення токсину – 20-25ºС, тобто кімнатна температура, при якій спори проростають, бактерії розмножуються і виробляють токсин. Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого важкого захворювання.
            Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише консерви з м’яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах. На жаль, за останні роки збільшилась кількість випадків, пов’язаних із вживанням риби власного посолу, тому тільки після вживання «такої» продукції виникає захворювання. Токсин, який попадає з їжею в організм людини, не руйнується ні в шлунку, ні в кишківнику. По силі своєї дії отрута, що виробляється токсином, найсильніша, що є у природі.
           Єдиний та надійний засіб уберегти себе від захворювання – це піддати термічній обробці консерви перед вживанням, або відмовитись від споживання продукту, що викликає у вас сумніви.
           Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
           Частіше консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду, смаку і запаху.
           Для уникнення отруєння потрібно дотримуватись таких правил :

  • ні в якому разі не вживати консервів, які мають ознаки «бомбажу» (тобто здуття), або які викликають сумніви щодо їх якості, зовнішнього вигляду, консистенції, запаху та смаку;
  • перед вживанням консервів ретельно їх просмажувати або кип’ятити протягом 15-20 хв і вживати в той же день;
  • зберігати консерви необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3ºС;
  • при консервуванні овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою. Овочі та фрукти повинні бути доброякісними, без ознак порчі та гнилі. Для їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор, тобто ті спеції, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
  • ні в якому разі не купувати на ринках та місцях продажу консерви, гриби, солену, копчену, в’ялену рибу, які виготовлені приватними особами в домашніх умовах.

          Не дивлячись на перестороги, якщо вам не вдалося уникнути отруєння, ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин.
         Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
         Після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить у важку ступінь. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
          Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.

Обережно! Гострі кишкові захворювання!

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково – кишкового тракту.

  Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій ( шигели, сальмонели), умовно – патогенні мікроби ( стафілокок, протей), віруси ( ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти ( лямблії). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

    Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження не впливає на смакові якості продукту.

   Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають сира їжа тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немиті фрукти та овочі, готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

     Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Збудники кишкових інфекцій живуть та розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями. Характерною рисою кишкової інфекції є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити та розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання.

      Харчові отруєння – це захворювання людини , що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці ( тістечка, паштети). Джерелом зараження таких продуктів можуть бути хворі, що страждають стафілококовими захворюваннями.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання.

– Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

– Не купувати їжу на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.

– Не готувати продукти «з запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають пройти вторинну термічну обробку. Також слід пам’ятати, що зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не треба зберігати їжу та продукти довго, навіть у холодильнику.

– Якщо Ви збираєтесь у подорож не слід брати продукти, що швидко псуються ( ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби)

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Бажано мати необхідний запас питної води.

– Перед приготуванням їжі та її вживанням завжди ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дитячих закладів, а також ті хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.

    При появі симптомів гострої кишкової інфекції чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі

 

 

 

 

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *